Tufan Cansever
Köşe Yazarı
Tufan Cansever
 

BAŞIMIZIN BELASI, BAŞ AĞRISI!

Başımızın belası baş ağrısını, yaklaşık yüzde 90'ımız hayatımızın bir döneminde mutlaka yaşıyor. Dünya genelinde; her yaş grubunda iki insandan biri, migren gibi yaygın baş ağrısı türlerinden en az birini deneyimliyor. Migrenin yaygınlığının ise yüzde10-15 civarında olduğu tahmin ediliyor. Baş ağrısı sırf biz yetişkinlerin değil, çocuklarımızın da çilesi. Araştırmalar, okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 5 ila 20'sinin migren benzeri baş ağrıları yaşadığını gösteriyor. Baş ağrıları genellikle birincil, yani kendisinin başka bir hastalığın belirtisi olmadığı veya ikincil yani başka bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar olarak sınıflandırılır: Birincil Baş Ağrıları: Migren: Tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları ile tarif edilir. Ağrı genellikle tek taraflıdır ve mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet ağrıya eşlik edebilir. Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Başın her iki tarafında yaygın bir basınç veya sıkıntı hissiyle tarif edilir. Stres, kötü duruş, yorgunluk gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Küme Baş Ağrısı: Aniden ortaya çıkan ve yoğun bir acı ile kendini gösteren baş ağrılarıdır. Genellikle göz çevresinde veya alında hissedilir ve kısa süreli olabilirler, ancak oldukça yoğun ve tekrarlayıcıdır. Baş ağrısı kaderimiz değil! Özellikle migren ve küme tipi baş ağrıları çözümsüz ve hayat boyu bizimle olacakmış gibi gözükse de hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle onlardan kurtulmamız mümkündür. Kaliteli uyku, dengeli beslenme (antiinflamatuar beslenme), düzenli spor ilk yapmamız gerekenlerdir. Ruh sağlığımız direkt başımıza yansır. Yoga, meditasyon, reiki çalışmaları, akupuntur-nöral terapi gevşemenizi sağlayarak özellikle gerilim tipi baş ağrısı ve küme tipi baş ağrısında etkilidir. Ozon tedavisi ve damardan uygulanan çeşitli tedaviler vücudumuzu paslarından temizleyerek baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azaltır. Bunları yapmamıza rağmen hala ağrıları kontrol altına alamıyorsak; Oksipital blok: Başın arkasındaki sinirlerin ağrı yöntemleriyle uyuşturulması. Oksipital nevralji, migren, gerilim tipi başağrısı, küme tipi baş ağrısında etkilidir. Sfenopalatin blok: Diş sıkma, gerilim tipi baş ağrısı, migren ve küme tip baş ağrısında oldukça faydalıdır. Sekonder Baş Ağrıları: Bu tür baş ağrıları, başka bir sağlık sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Potansiyel nedenler arasında sinüzit, beyin tümörleri, beyin kanamaları, enfeksiyonlar, travma ve diğer ciddi sağlık sorunları yer alır. Bu tür baş ağrıları altta yatan durumun tedavi edilmesini gerektirir. Baş ağrıları kronikleşirse, şiddetli hale gelirse ve uzun süredir olan ağrılar karakter değiştirirse mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak gerekir. Unutmayın ki her ağrının bir çözümü vardır. Yeter ki isteyin ve bunun için harekete geçin!  
Ekleme Tarihi: 08 Nisan 2024 - Pazartesi
Tufan Cansever

BAŞIMIZIN BELASI, BAŞ AĞRISI!

Başımızın belası baş ağrısını, yaklaşık yüzde 90'ımız hayatımızın bir döneminde mutlaka yaşıyor. Dünya genelinde; her yaş grubunda iki insandan biri, migren gibi yaygın baş ağrısı türlerinden en az birini deneyimliyor. Migrenin yaygınlığının ise yüzde10-15 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Baş ağrısı sırf biz yetişkinlerin değil, çocuklarımızın da çilesi. Araştırmalar, okul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 5 ila 20'sinin migren benzeri baş ağrıları yaşadığını gösteriyor.

Baş ağrıları genellikle birincil, yani kendisinin başka bir hastalığın belirtisi olmadığı veya ikincil yani başka bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar olarak sınıflandırılır:

Birincil Baş Ağrıları:

  • Migren: Tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları ile tarif edilir. Ağrı genellikle tek taraflıdır ve mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet ağrıya eşlik edebilir.

  • Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Başın her iki tarafında yaygın bir basınç veya sıkıntı hissiyle tarif edilir. Stres, kötü duruş, yorgunluk gibi faktörlerle ilişkilendirilir.

  • Küme Baş Ağrısı: Aniden ortaya çıkan ve yoğun bir acı ile kendini gösteren baş ağrılarıdır. Genellikle göz çevresinde veya alında hissedilir ve kısa süreli olabilirler, ancak oldukça yoğun ve tekrarlayıcıdır.

Baş ağrısı kaderimiz değil!

Özellikle migren ve küme tipi baş ağrıları çözümsüz ve hayat boyu bizimle olacakmış gibi gözükse de hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle onlardan kurtulmamız mümkündür.

Kaliteli uyku, dengeli beslenme (antiinflamatuar beslenme), düzenli spor ilk yapmamız gerekenlerdir.

Ruh sağlığımız direkt başımıza yansır. Yoga, meditasyon, reiki çalışmaları, akupuntur-nöral terapi gevşemenizi sağlayarak özellikle gerilim tipi baş ağrısı ve küme tipi baş ağrısında etkilidir.

Ozon tedavisi ve damardan uygulanan çeşitli tedaviler vücudumuzu paslarından temizleyerek baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azaltır.

Bunları yapmamıza rağmen hala ağrıları kontrol altına alamıyorsak;

Oksipital blok: Başın arkasındaki sinirlerin ağrı yöntemleriyle uyuşturulması. Oksipital nevralji, migren, gerilim tipi başağrısı, küme tipi baş ağrısında etkilidir.

Sfenopalatin blok: Diş sıkma, gerilim tipi baş ağrısı, migren ve küme tip baş ağrısında oldukça faydalıdır.

Sekonder Baş Ağrıları: Bu tür baş ağrıları, başka bir sağlık sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Potansiyel nedenler arasında sinüzit, beyin tümörleri, beyin kanamaları, enfeksiyonlar, travma ve diğer ciddi sağlık sorunları yer alır. Bu tür baş ağrıları altta yatan durumun tedavi edilmesini gerektirir. Baş ağrıları kronikleşirse, şiddetli hale gelirse ve uzun süredir olan ağrılar karakter değiştirirse mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak gerekir. Unutmayın ki her ağrının bir çözümü vardır. Yeter ki isteyin ve bunun için harekete geçin!

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lifeavrupa.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.