Tufan Cansever
Köşe Yazarı
Tufan Cansever
 

Boyun ağrısı kimlerin kaderi ve ne yapmak gerekir?

Ofis Çalışanları ve bilgisayar programcıları: Uzun süre masa başında oturan ofis çalışanları, genellikle kötü duruş, bilgisayar ekranına uzun süre bakma ve ergonomik olmayan ofis mobilyaları nedeniyle boyun ağrısı yaşıyor. Ağır Yük Taşıyanlar: İnşaat işçileri, taşıma ve lojistik sektörü çalışanları gibi ağır yük taşıyan meslek grupları, vücutlarının aşırı zorlanması nedeniyle boyun ağrısına daha yatkın. Sağlık Çalışanları, öğretmenler ve görsel sanatçılar: Uzun süre aynı pozisyonda kalma nedeniyle boyun ağrısı yaşıyor ve omurgalarını hızlı yaşlandırıyorlar. Boyun Ağrısında cep telefonları da suçlu: Boynunuz esnektir ve başınızın ağırlığını destekler. Bilgisayar ve akıllı telefonlar başında geçirilen saatler, sıklıkla kas gerginliklerini tetikler. Yatakta okumak veya dişinizi sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir. Boyun ağrısı yaşamamak için: Doğru duruş şart. Ayaktayken veya oturuken; omuzların kalça ile kulakların da omuzlarla düz bir çizgi üzerinde olduğundan emin olun. Sık sık mola verin. Yolculuklarda veya bilgisayar başında uzun süre oturmanız gerektiği durumlarda hareket edin. Belli aralıklarla boyun ve omuz gerdirme egzersizlerini yapın. Masa, sandalye ve bilgisayarınızı ayarlayın. Monitör göz hizasında ve dizler kalçalardan biraz daha düşük şekilde olmalıdır. Sandalyenizin kol dayamalarını kullanın. Telefonu kulağınıza tutmaktan kaçının kulak ve omuz arasında sıkıştırmak veya tutmak yerine kulaklık veya hoparlör kullanın. Eğer sigara içiyorsanız, içmeyin. Sigara boyun ağrısı riskini artırır. Omuzlarınızda ağır çantaları taşımaktan kaçının. Ağırlık taşımak (sırt çantası ve yük gibi) boyun yapılarında zorlanmaya sebep olur. Iyi bir pozisyonda uyuyun. Baş ve boynunuz vücudunuz ile uyumlu olmalıdır. Boynunuzu küçük bir yastıkla destekleyin. Sırt üstü uyurken dizlerinizin altını yastıkla desteklemek omurga kaslarının rahatlamasını sağlar. Boyun ağrısı ne zaman ciddiye alınmalı? Kollarınız veya ellerinizde hissizlik ve/veya güç kaybı varsa, Ağrı omzunuza ve kolunuza doğru yayılıyorsa, Günlük aktivitelerde ağrının şiddeti artıyorsa Kas gerilmeleri ve spazmlar yaşıyorsanız Başınızın hareket kabiliyeti azaldıysa Başınızda geçmeyen bir ağrı varsa doktorunuzdan randevu alma zamanı gelmiştir. Bunun yanında: Motorlu araç kazası geçirdiyseniz Dalış kazası/düşme/yaralanma yaşadıysanız Hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Boyun bu, beklemeye gelmez, sabırsızdır.    
Ekleme Tarihi: 08 Nisan 2024 - Pazartesi
Tufan Cansever

Boyun ağrısı kimlerin kaderi ve ne yapmak gerekir?

  • Ofis Çalışanları ve bilgisayar programcıları: Uzun süre masa başında oturan ofis çalışanları, genellikle kötü duruş, bilgisayar ekranına uzun süre bakma ve ergonomik olmayan ofis mobilyaları nedeniyle boyun ağrısı yaşıyor.

  • Ağır Yük Taşıyanlar: İnşaat işçileri, taşıma ve lojistik sektörü çalışanları gibi ağır yük taşıyan meslek grupları, vücutlarının aşırı zorlanması nedeniyle boyun ağrısına daha yatkın.

  • Sağlık Çalışanları, öğretmenler ve görsel sanatçılar: Uzun süre aynı pozisyonda kalma nedeniyle boyun ağrısı yaşıyor ve omurgalarını hızlı yaşlandırıyorlar.

  • Boyun Ağrısında cep telefonları da suçlu: Boynunuz esnektir ve başınızın ağırlığını destekler. Bilgisayar ve akıllı telefonlar başında geçirilen saatler, sıklıkla kas gerginliklerini tetikler. Yatakta okumak veya dişinizi sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir.

Boyun ağrısı yaşamamak için:

  • Doğru duruş şart. Ayaktayken veya oturuken; omuzların kalça ile kulakların da omuzlarla düz bir çizgi üzerinde olduğundan emin olun.

  • Sık sık mola verin. Yolculuklarda veya bilgisayar başında uzun süre oturmanız gerektiği durumlarda hareket edin. Belli aralıklarla boyun ve omuz gerdirme egzersizlerini yapın.

  • Masa, sandalye ve bilgisayarınızı ayarlayın. Monitör göz hizasında ve dizler kalçalardan biraz daha düşük şekilde olmalıdır. Sandalyenizin kol dayamalarını kullanın.

  • Telefonu kulağınıza tutmaktan kaçının kulak ve omuz arasında sıkıştırmak veya tutmak yerine kulaklık veya hoparlör kullanın.

  • Eğer sigara içiyorsanız, içmeyin. Sigara boyun ağrısı riskini artırır.

  • Omuzlarınızda ağır çantaları taşımaktan kaçının. Ağırlık taşımak (sırt çantası ve yük gibi) boyun yapılarında zorlanmaya sebep olur.

  • Iyi bir pozisyonda uyuyun. Baş ve boynunuz vücudunuz ile uyumlu olmalıdır. Boynunuzu küçük bir yastıkla destekleyin. Sırt üstü uyurken dizlerinizin altını yastıkla desteklemek omurga kaslarının rahatlamasını sağlar.

Boyun ağrısı ne zaman ciddiye alınmalı?

  • Kollarınız veya ellerinizde hissizlik ve/veya güç kaybı varsa,

  • Ağrı omzunuza ve kolunuza doğru yayılıyorsa,

  • Günlük aktivitelerde ağrının şiddeti artıyorsa

  • Kas gerilmeleri ve spazmlar yaşıyorsanız

  • Başınızın hareket kabiliyeti azaldıysa

  • Başınızda geçmeyen bir ağrı varsa doktorunuzdan randevu alma zamanı gelmiştir.

Bunun yanında:

  • Motorlu araç kazası geçirdiyseniz

  • Dalış kazası/düşme/yaralanma yaşadıysanız

  • Hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Boyun bu, beklemeye gelmez, sabırsızdır.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lifeavrupa.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.