Varisler hakkında bilmediklerimiz !
Varis cilt altındaki toplardamarların genişleyerek uzaması, kıvrımlı hale gelmesi ile ciltten kabarık olarak görülmesidir. Aynı zamanda cilt altındaki ince kılcal damarlardaki yapısal bozukluk sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.
Varisler oluştuktan sonra bacaklarda ve ayak tabanlarında ağrı, şişlik, ayaklarda yanma, gün içerisinde oluşan bacaklarda dolgunluk hissi görülmektedir. Gece ortaya çıkan bacak krampları, ayaklarda uyuşma karıncalanma, sıcak mevsimlerde ayak bileklerinde kaşıntıya da sebep olabilmektedir. Varislerdeki belirtiler ödem, cilt altında görülen mavi ve mor damarlar, ciltte kabarık şekilde görülen damarlar ve ayak bileklerinde hiperpigmetasyon dediğimiz renklenmeler ve ciltte incelmeler görülmektedir. Eger varis tedavi edilmez ise ileri evrelerde iyileşmeyen yaralar oluşmasına sebep olmaktadır.
Varis oluşmasının en büyük sebebi genetiktir. Ailede varis hastası var ise diğer aile bireylerinde varis görülebilmektedir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür. Özellikle hamilelik sonrası ortaya çıkmaktadır. Obezite, yaşlılık, uzun süre hareketsiz oturmak yada ayakta kalmak da varislerin oluşma sebepleri arasında sayılabilir. Varis tanısı için bir Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Hasta ile ilk görüşmede mevcut şikayetleri ve belirtileri değerlendirilir. Ardından hasta ayakta iken yapılan dopler Ultrasonugrafi (USG) ile tanısı konulur. Özellikle tedaviyi planlayacak ve yapacak hekim tarafından dopler USG nin yapılmasını önermekteyiz.
Varis tedavisi basit kompresyon çoraplarından başlayıp çok komplike metodlar ile yapılmaktadır. Bunlar: klasik cerrahi tedavi yöntemi, endovenöz lazer ablasyon, endovenöz radyofrekans ablasyon ve skletroterapi (köpükle varis tedavisi) yöntemleri ile yapılabilmektedir. Skleroterapi yönteminde hastaya anestezi uygulanmadan günlük seanslar şeklinde yapılmaktadır. Varis tedavisinin hangi yöntemle yapılacağına karar verilirken hasta bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Varisler tedavi edilmediği takdir de yaşam kalitenizi etkilemektedir. İlerleyen evrelerde iyileşmeye yaralar oluşmaktadır. Bir dolaşım bozukluğu olduğundan dolayı yaşamı tehdit edebilecek ana toplardamar tıkanıklıklarına sebep olabilmektedir.
Op Dr Cemal Aslan
Kalp ve Damar Cerrahisi