Alman Medyası: Türkiye'deki Yerel Seçimi Erdoğan İçin Bir Yenilgi Olarak Görüyor

Bild gazetesinin internet sitesinde yayınlanan "Erdoğan'a tokat gibi cevap" başlıklı haberde, Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimlerde önemli bir kamuoyu sınavından "acı bir yenilgi" olarak çıktığı belirtiliyor. Haberde, muhalefetteki CHP'nin sürpriz bir zafer elde ettiği ve seçimlerden en güçlü çıkan parti olduğu vurgulanıyor. Erdoğan'ın İstanbul'u geri kazanmayı ana hedeflediği ancak Ekrem İmamoğlu'nun zaferiyle siyasi kariyerinde bugüne kadar yaşadığı en ciddi yenilgiyi tattığı ifade ediliyor. Bild, seçim sonucunun gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimini de etkileyeceğini belirterek, İmamoğlu'nun muhalefette güç kazanarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde öne çıktığını aktarıyor.

 

Televizyon kanalı ARD'nin "Erdoğan'ın partisi Türkiye'deki yerel seçimlerde ağır bir yenilgi aldı" başlıklı haberinde, yerel seçimin, geçen yıl yeniden cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan için bir test olduğu ve seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı için bir yenilgiye dönüştüğü belirtiliyor. Haberde, yüksek enflasyon oranı ve ekonomik durumun Erdoğan'a pahalıya mal olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanının siyasi açıdan önemli bir metropol olan 16 milyon nüfuslu İstanbul'u kazanma hedefine de ulaşamadığı vurgulanıyor.

 

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki haber-yorumda, seçimin İstanbul ile olan bağlantısına vurgu yapılıyor. Haberde, "Erdoğan İstanbul'u yeniden ele geçirmek istedi ve başarısız oldu. Tarihi bir yenilgiyle sonuçlanan bu durum, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti için sadece İstanbul'da değil, Anadolu'da da bir başarısızlık anlamına geliyor. Seçmenler, Türkiye Cumhurbaşkanı'na açık bir mesaj gönderdi" ifadelerine yer veriliyor.